poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zapiekanka z wołowiną, czyli cottage pie


Składniki dla 4 osób:


  • 600 g wołowiny
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka soku pomidorowego
  • przyprawa Kamis do spaghetti bolognese
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g sera żółtego np. cheddar
  • sól, pieprz do smaku


Na patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć 5 minut, dodać sok pomidorowy, przyprawę i dusić ok. 30 minut. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zrobić puree z masłem i mlekiem, doprawić gałką muszkatołową. Ser starkować, połowę wmieszać do puree. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wyłożyć na dno mięso, na mięsie ziemniaki, wyrównać górę i posypać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, na ostatnie 5 minut uruchomić funkcję grilla, żeby zapiekanka ładnie się zarumieniła.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Pyszne i proste danie... Uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...