Składniki dla 4 osób:
- 600 g wołowiny
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka soku pomidorowego
- przyprawa Kamis do spaghetti bolognese
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- 200 g sera żółtego np. cheddar
- sól, pieprz do smaku
Na patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć 5 minut, dodać sok pomidorowy, przyprawę i dusić ok. 30 minut. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zrobić puree z masłem i mlekiem, doprawić gałką muszkatołową. Ser starkować, połowę wmieszać do puree. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wyłożyć na dno mięso, na mięsie ziemniaki, wyrównać górę i posypać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, na ostatnie 5 minut uruchomić funkcję grilla, żeby zapiekanka ładnie się zarumieniła.
Smacznego!
Pyszne i proste danie... Uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń