Karkówka schab, indyk... wielokrotnie próbowałam upiec coś do chleba, żeby uniknąć kupowania wędlin w sklepie, ale zawsze wychodziło mi suche i łykowate... Tym jednak razem się udało :)
I szybciutko podaję Wam przepis...
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 2 duże cebule
- główka czosnku
- 4 gałązki tymianku
- malutka gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oleju lnianego
- szklanka czerwonego wina
- sól, pieprz do smaku
Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć cebulą i czosnkiem pokrojonymi w plastry oraz posiekanymi ziołami. Skropić olejem, przykryć i odstawić na noc lub minimum 6 godzin do lodówki.
Po tym czasie wlać do naczynia wino i wstawić je do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 150 stopni i piec przez 2 godziny. Wystudzić i kroić do chleba. Pyszne z chrzanem albo ćwikłą :)
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie, uwielbiam taką karkówkę;)
OdpowiedzUsuńFajna karkóweczka, aż ślinka cieknie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń