Kupiłam piękny kawałek szpondra z młodziutkiej 16 - miesięcznej wołowiny. W pierwszym odruchu chciałam go pociąć na mniejsze kawałki bo na zupę, ale w końcu mi się go żal zrobiło i upiekłam w całości. Bo szponder to nie tylko mięso na zupę, ale przede wszystkim żeberka :)
Składniki dla 4 osób:
- ok. 1,5 kg szponder
- 2 szklanki mrożonych wypestkowanych węgierek
- 2 średnie cebule
- garstka suszonych moreli
- 1-2 łyżki klarowanego masła
- sól, pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin, następnie obsmażyć na klarowanym maśle i zapakować do brytfanny. Obłożyć śliwkami, morelami i cebulą pokrojoną w piórka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 2 godziny. Na ostatnie pół godziny brytfannę otworzyć i pozwolić mięsu się przyrumienić.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i domową surówką.
Smacznego!
"W pierwszym odruchu chciałam go pociąć na mniejsze kawałki bo na zupę, ale w końcu mi się go żal zrobiło i upiekłam w całości"
OdpowiedzUsuńAlbo kłamiesz, albo ukradłaś 2 zdjęcie.
Trzeba mieć niezły tupet, żeby tak kogoś oskarżać o kradzież...
Usuń