Składniki:
- 1-1,5 łopatki wieprzowej
- pół kilo brukselki
Marynata:
- łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- łyżeczka startej trawy cytrynowej
- łyżka płynnego miodu
Z podanych składników przygotować marynatę. Umyte i osuszone mięso włożyć do szczelnego woreczka foliowego, zalać marynatą, dokładnie oblepić nią mięso, zamknąć i włożyć na noc do lodówki.
Garnek rzymski namoczyć przed pieczeniem przez 30 minut, włożyć do niego mięso z całą marynatą, wstawić do zimnego (!) piekarnika, nastawić go na 90 stopni i zapomnieć na 8 godzin... Po tym czasie dorzucić do garnka brukselkę lub inne warzywa, delikatnie je posolić, skropić oliwą i piec w otwartym naczyniu kolejną godzinę. Mięso powinno się w tym czasie zarumienić. Można też nic nie dorzucać, tylko otworzyć garnek, zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec 30 minut do zrumienienia mięsa.
Upieczone mięsko należy pozostawić na jakieś 20 minut, żeby odpoczęło a następnie poszarpać je na kawałeczki przy użyciu widelca. Zjadać z ciepłą bagietką i popijać winem, mniammm....
TUTAJ można poczytać o zasadach korzystania z garnka rzymskiego.
Smacznego!
Łopatka wieprzowa już czeka w lodówce, żeby zamienić się w taką pyszną pulled pork :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, bo ciężko jest wytrzymać, jak w całym domu pachnie przez tyle godzin...
Usuń