środa, 20 listopada 2013

Długo pieczona szarpana wieprzowina czyli pulled pork


Składniki:


  • 1-1,5 łopatki wieprzowej
  • pół kilo brukselki


Marynata:

  • łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • łyżeczka startej trawy cytrynowej
  • łyżka płynnego miodu


Z podanych składników przygotować marynatę. Umyte i osuszone mięso włożyć do szczelnego woreczka foliowego, zalać marynatą, dokładnie oblepić nią mięso, zamknąć i włożyć na noc do lodówki.
Garnek rzymski namoczyć przed pieczeniem przez 30 minut, włożyć do niego mięso z całą marynatą, wstawić do zimnego (!) piekarnika, nastawić go na 90 stopni i zapomnieć na 8 godzin...  Po tym czasie dorzucić do garnka brukselkę lub inne warzywa, delikatnie je posolić, skropić oliwą i piec w otwartym naczyniu kolejną godzinę. Mięso powinno się w tym czasie zarumienić. Można też nic nie dorzucać, tylko otworzyć garnek, zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec 30 minut do zrumienienia mięsa.
Upieczone mięsko należy pozostawić na jakieś 20 minut, żeby odpoczęło a następnie poszarpać je na kawałeczki przy użyciu widelca. Zjadać z ciepłą bagietką i popijać winem, mniammm....

TUTAJ można poczytać o zasadach korzystania z garnka rzymskiego.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Łopatka wieprzowa już czeka w lodówce, żeby zamienić się w taką pyszną pulled pork :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, bo ciężko jest wytrzymać, jak w całym domu pachnie przez tyle godzin...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...