Dzisiejszy dzień uczciliśmy pieczoną gęsiną, ale nie tylko dlatego, że "gęsina na Św. Marcina", ale głównie dlatego, że mój Narzeczony Marcin gęś bardzo lubi a ja lubię mu i całej mojej gromadce sprawiać przyjemność, szczególnie w imieniy...
Składniki na obiad dla 4 osób:
- podwójna pierś gęsi
- 2 nogi gęsie
- 2 - 3 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 l soku lub kompotu śliwkowego
- 4 spore jabłka np. szara reneta
Gęś myjemy, oczyszczamy, wycieramy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i odstawiamy do lodówki w zamkniętym naczyniu na całą noc albo i całą dobę.
Po tym czasie układamy kawałki gęsi skórą do dołu w naczyniu do pieczenia, polewamy sokiem śliwkowym lub kompotem śliwkowym, zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Po 2 godzinach do naczynia wkładamy jabłka i zamykamy. Po 3 godzinach naczynie odkrywamy, pierś i nogi odwracamy skórą do góry, naczynie wstawiamy pod grilla w piekarniku i grzejemy ok. 10 minut aż do zrumienienia skórki.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i TAKĄ żurawiną.
Smacznego!
Dziękuję za udział w akcji, gęś wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń