poniedziałek, 11 listopada 2013

Pieczona pierś i nogi gęsie w śliwkowym sosie


Dzisiejszy dzień uczciliśmy pieczoną gęsiną, ale nie tylko dlatego, że "gęsina na Św. Marcina", ale głównie dlatego, że mój Narzeczony Marcin gęś bardzo lubi a ja lubię mu i całej mojej gromadce sprawiać przyjemność, szczególnie w imieniy...




Składniki na obiad dla 4 osób:


  • podwójna pierś gęsi
  • 2 nogi gęsie
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 l soku lub kompotu śliwkowego
  • 4 spore jabłka np. szara reneta


Gęś myjemy, oczyszczamy, wycieramy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i odstawiamy do lodówki w zamkniętym naczyniu na całą noc albo i całą dobę.
Po tym czasie układamy kawałki gęsi skórą do dołu w naczyniu do pieczenia, polewamy sokiem śliwkowym lub kompotem śliwkowym, zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Po 2 godzinach do naczynia wkładamy jabłka i zamykamy.  Po 3 godzinach naczynie odkrywamy, pierś i nogi odwracamy skórą do góry, naczynie wstawiamy pod grilla w piekarniku i grzejemy ok. 10 minut aż do zrumienienia skórki.

Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i TAKĄ żurawiną.

Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...