Składniki dla 2 osób:
- 2 golonki
- butelka piwa
- przyprawy do gotowania - sól, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty
- przyprawy do natarcia - sól, papryka słodka i ostra, pieprz młotkowany
Golonki wymyć, jeżeli zostały jakieś resztki szczeciny, trzeba je nad ogniem wypalić i znowu golonkę wymyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą i gotować ok. 1,5 godziny. Wywaru nie wylewamy, można z niego zrobić zupę np. TAKĄ.
Przestudzoną golonkę nacieramy przyprawami, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy piwem, zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy 2 godziny pod przykryciem, odkrywamy i dopiekamy w wyżej temperaturze (200 stopni) przez 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz