Składniki dla 4 osób:
- 1 - 1,5 l wywaru mięsnego
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- cebula
- 6 ziemniaków
- 2 szklanki podgrzybków świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- lane kluski - jajko + szczypta soli + 4 łyżki mąki
Ja użyłam wywaru z gotowania golonki, poprostu porządnie go wyziębiłam, zdjęłam cały tłuszcz, przecedziłam i już :)
Do wywaru dodałam pokrojoną włoszczyznę i gotowałam ją niemal do miękkości. Wtedy wrzuciłam grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Zupę doprawiłam i zrobiłam kluski lane.
Kluski lane - jajko rozbełtać porządnie z mąką i szczyptą soli, teoretycznie ciasto powinno mieć gęstość ciasta naleśnikowego i powinniśmy je wlewać do gorącej zupy (stąd nazwa: kluski lane), ale moi domownicy wolą wersję na bardziej gęsto, czyli tak bardziej jak gęsta śmietana a ciasto się bardziej nakłada niż wylewa.
Na koniec do zupy dodałam śmietany i natki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz