piątek, 29 listopada 2013

Rolada z młodej wołowiny z pieczonymi ziemniakami


Składniki na 4 osoby:


  • ok. kilogramowy kawałek młodej karkówki wołowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ziemniaki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka rozmarynu


Mięso umyłam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż (tak żeby uzyskać płat mięsa do uformowania rolady), posmarowałam masłem (1 łyżka) roztartym z czosnkiem, solą i pieprzem, zwinęłam w roladę i owinęłam nicią.
Mięso włożyłam do żaroodpornego naczynia, posmarowałam pozostałym masłem, nakryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie dołożylam do naczynia cebulę pokrojoną na ósemki i ziemniaki, które posypałam solą i rozmarynem i skropiłam oliwą. Piekłam przez kolejną godzinę. Mięso wyjęłam, dałam mu odpocząć 10 minut i pokroiłam w plastry, podałam z upieczonymi ziemniakami, polałam sosem z pieczenia z cebulą.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...