Składniki na 4 osoby:
- ok. kilogramowy kawałek młodej karkówki wołowej
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ziemniaki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka rozmarynu
Mięso umyłam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż (tak żeby uzyskać płat mięsa do uformowania rolady), posmarowałam masłem (1 łyżka) roztartym z czosnkiem, solą i pieprzem, zwinęłam w roladę i owinęłam nicią.
Mięso włożyłam do żaroodpornego naczynia, posmarowałam pozostałym masłem, nakryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie dołożylam do naczynia cebulę pokrojoną na ósemki i ziemniaki, które posypałam solą i rozmarynem i skropiłam oliwą. Piekłam przez kolejną godzinę. Mięso wyjęłam, dałam mu odpocząć 10 minut i pokroiłam w plastry, podałam z upieczonymi ziemniakami, polałam sosem z pieczenia z cebulą.
Smacznego!
Pyszny, sycący obiad :)
OdpowiedzUsuń