czwartek, 28 listopada 2013

Cytrynowy łosoś na szafranowym ryżu


Składniki dla 4 osób:


  • 4 kawałki łososia
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • 8 plasterków cytryny
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z łososia zdjąć skórę, umyć go i osuszyć. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, skropić oliwą, posypać skórką z cytryny i rozmarynem. Włożyć do piekarnika na 10 minut, ułożyć na łososiu plasterki cytryny i piec jeszcze 5 minut.
Ja podałam z szafranowym ryżem.

Szafranowy ryż dla 4 osób:


  • szklanka ryżu
  • kilka nitek szafranu
  • łyżeczka soli


Szafran zalać odrobiną gorącej wody i moczyć przez 10 minut. Do garnka wlać 2 szklanki wody, zagotować, dodać sól, szafran i umyty ryż. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wsiąknie całą wodę, odczekać 5 minut przed podaniem.

Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...