Składniki:
- kawałek karkówki ok. 1,5 kg
- 2 szklanki miodowego wina lub piwa
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka chili
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, zamknąć i odstawić na noc do lodówki. Ja użyłam domowego wina stołowego przywiezionego z wakacji, ale swobodnie można je zastąpić piwem miodowym. Podczas marynowania mięso dobrze byłoby obrócić.
Tak wymoczoną karkówkę piec w zamkniętym naczyniu razem z marynatą w temperaturze 140 stopni przez 1,5 godziny. Przed podaniem i pokrojeniem, trzeba dać mięsu odpocząć przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz