niedziela, 3 listopada 2013

Pieczeń cielęca we własnym sosie


Składniki:

  • ok. 1 kg cielęciny na pieczeń
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tymianku (u mnie cytrynowy)
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki rosołu
  • sól, pieprz do smaku

Miękkie masło utrzeć z solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i tyminakiem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć masłem i odstawić w zamkniętym naczyniu conajmniej na godzinę. Zalać bulionem i piec w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Przed pokrojeniem dać mięsu odpocząć przez 15 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...