Kolejne odkrycie z naszych podróży - miody z Dobkowa - bo Dobków to miejsce w Krainie Wygasłych Wulkanów, w którym miód jest pierwszorzędnej jakości, a to za sprawą położenia wioski:
- daleko od ruchliwych dróg,
- bardzo daleko od zakładów przemysłowych,- daleko od rolnictwa intensywnego.
Użyłam 2 rodzajów miodu - miodu płynnego gryczanego i miodu pitnego (ale nie pytajcie czy trójniak czy dwójniak bo nie wiem... :(
Składniki na spory półmisek sałaty:
- opakowanie miksu sałat Fit&Easy Active
- pół gruszki
- 2 nektarynki
- 40 g polędwiczek z kurczaka
- 4 łyżki orzeszków pini
- sól, pieprz
- 4 łyżki miodu pitnego
- 1 łyżka miodu płynnego gryczanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek Monini
Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem, pokropić łyżką oliwy i usmażyć na patelni grillowej.
Na półmisek wyłożyć sałatę, układać na niej plasterki gruszki, nektarynki pokrojone na ćwiartki oraz usmażone i pokrojone na kawałeczki polędwiczki.
Przygotować sos podwójnie miodowy - z obu rodzajów miodu i 2 łyżek oliwy.
Polać sałatkę i posypać uprażonymi orzeszkami pini.
Smacznego!
Powyższy przepis bierze udział w Zabawie kulinarnej dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"
oraz "Z oliwą extra vergine można..."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz