Czasem mam ochotę na kotlety mielone, ale nienawidzę ich smażyć, więc jedyną metodą jest pieczenie...
Składniki dla 4 osób:
- 2 cukinie
- 4 duże pieczarki albo 8 mniejszych
- 25 dag mielonego mięsa indyczego
- mała cebulka
- pół suchej kajzerki
- jajko
- sól, pieprz
- oliwa
Cukinie kroimy wzdłuż, łyżeczką wyjmujemy miąż. Pieczarki obieramy, nóżki odcinamy.
Na oliwie podsmażamy cebulę drobno posiekaną, posiekany miąż z cukini i pokrojone nóżki pieczarek. Wrzucamy do mięsa wraz z jajkiem i namoczoną bułką, solimy, pieprzymy, wyrabiamy mięso jak na mielone. Cukinie i pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i nadziewamy naszą masą. Skrapiamy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę.
Ja podałam warzywa nadziewane z sałatką z kuskusa - do kuskusa przygotowanego według przepisu wkroiłam drobno pokrojonego pomidora i sporą garść szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz