piątek, 25 maja 2012

Mój pierwszy chlebek - drożdżowo-mleczny



Powolutku uczę się piec chleby, coraz bardziej mi się to podoba, mojej rodzinie też, bo nie ma to jak kromka świeżutkiego, ciepłego i własnego chlebka...
Przepis został zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.com.


Składniki na chlebek pieczony w keksówce 30 cm:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Drożdże mieszam z cukrem, dodaję 1/4 szklanki mleka i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do przesianej i wymieszanej z solą mąki dodaję wyrośnięte drożdże i powolutku wlewam mleko wciąż wyrabiając, wyrabianie trwa ok. 15 minut.
Zostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Uderzam w ciasto pięścią, żeby się pozbyć zgromadzonego powietrza i ponownie zostawiam na godzinę.
Oczywiście przykryte ściereczką i w ciepłym miejscu :)
Wkładam ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem (mało!) i odstawiam... znowu na godzinę...
Smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę przez ok 40 minut w piekarniku roozgrzanym do 200 stopni.


Chlebek wychodzi też z mąki orkiszowej, nie rośnie tak pięknie jak z pszennej, ale zobaczcie jak smakowicie wygląda:




4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie piekłam...a zapowiada się świetnie. Muszę się na niego skusić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest łatwy do zrobienia i zawsze się udaje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...