środa, 16 maja 2012

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką



W taki pochmurny dzień jak wczoraj najlepiej było zjeść ciepłą rozgrzewającą zupę, tym razem wybór padł na gulaszową... może dzisiaj będzie nastrój na bardziej letnie kucharzenie?


Składniki dla 4 osób:

  • 1/2 kg wołowiny, ja miałam antrykot
  • 1 litr bulionu warzywnego (ale można też gotować klasycznie krojąc włoszczyznę do zupy, u mnie poprostu jest zawsze sporo marudzenia na pietruszkę w zupie...)
  • 1 puszka pomidorów, mogą być całe lub krojone
  • 1 papryka czerwona
  • 3-4  ziemniaki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki w proszku lub 3 w paście (ja kupuję w paście na stoisku węgierskim)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz w ziarnach
  • 2 łyżki mąki
  • olej

Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką, usmażyć. Podczas smażenia dodać pokrojone na plasterki czosnek i cebulę.
Wlać połowę bulionu, pomidory, przyprawy, przykryć i dusić do miękkości.
Paprykę wrzucić do piekarnika z funkcją grillowania, opiekać aż skórka będzie czarna, wyjąć i włożyć do foliowej torebki, zdjęć ją po chwili razem ze skórką, wypestkować i pokroić na kawałki, wrzucić do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami, dolać bulionu do uzyskania odpowiedniej gęstości, podgotować aż ziemniaki będą dobre.
Podawać gorącą z pokrojoną bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...