Trochę brzydkie mi zdjęcie iPhone zrobił, ale baba była naprawdę pyszna, uwierzcie :)
Przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej strony kwestiasmaku.com.
Baba rosła jak szalona, ledwo wyjęłam ją z piekarnika taka była wielka :)
Składniki na babę w tortownicy 28 cm:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 szklanki mąki
- ok. 1/2 kg owoców, ja do tego ciasta na zdjęciu dałam paczkę mrożonych truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
Kruszonka:
- 100 g mąki
- po 50 g masła i cukru
Mleko, cukier i masło podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić, wbić ubite jajka, dodać pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin lub całą noc.
Jak już sobie porządnie urośnie dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez ok. 15 minut.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej olejem.
Składniki na kruszonkę wrzucić do garnuszka i podgrzewać mieszając do utworzenia się grudkowatej kruszonki.
Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na:
- 20 minut przy otwartych drzwiczkach żeby ciasto urosło
- kolejne 40 minut przy zamkniętych drzwiczkach piec na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
A tak wyglądała w wersji z truskawkami, rabarbarem, ananasem, kruszonką i migdałami...
ale boska!
OdpowiedzUsuńI rosła jak wściekła ;)
Usuńfaktycznie rosła jak wściekła :)
OdpowiedzUsuńJutro ją chyba powtórzę, zobaczymy czy tym razem wyjdzie z formy...
OdpowiedzUsuń