Więc ją udusiłam w sosie...
Składniki na obiad dla 4 osób:
- kawał karkówki
- cebula
- czosnek
- suszone pomidory
- szklanka białego wina
- listki laurowe
- mała garstka zielonego pieprzu
- łyżka pasty tahini (ja używam firmy Durra)
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej do podsmażenia
Dodatki:
- kopytka od Babci Bożenki
- mieszanka sałat z winegretem posypana prażonym słonecznikiem
(tym razem do winegreta zamiast cytryny dałam soku wyciśniętego z grejfruta)
Karkówkę pokroić na kotlety, poodkrawać tłuste kawałki, lekko stłuc, posolić, popieprzyć, oprószyć delikatnie mąką, podsmażyć i ułożyć w garnku.
Zalać winem, obłożyć cebulą pokrojoną w plasterki, i czosnkiem też w plasterki, dać listki, pieprz, pomidory i dusić... Ja dusiłam niecałą godzinę.
W tzw. międzyczasie podlewać wodą.
I na zakończenie dodać tahini i mleko, zamieszać, pogotować 1 minutę i podawać.
Smacznego!
A na drugi dzień można też podać z ziemniakami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz