Jak na dworze upał nie bardzo chce się jeść, a jeżeli to już coś lekkiego. Własnej produkcji granola z jogurtem doskonale spełni to zadanie.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka płatków jęczmiennych
- szklanka płatków żytnich
- pół szklanki płatków migdałów
- pół szklanki sezamu i pestek słonecznika
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju
W misce wymieszać suche składniki, miód zagrzać z cukrem i olejem, dodać do płatków, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, płytę wyłożyć papierem do pieczenia, masę równomiernie rozłożyć na papierze, zapiekać ok. 35 minut, mieszając co 7-10 minut.
UWAGA - trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić, moja pierwsza granola wylądowała w śmietniku :(
Wystudzoną połamać na kawałeczki i zamknąć w szczelnym naczyniu.
Wystudzoną połamać na kawałeczki i zamknąć w szczelnym naczyniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz