środa, 2 maja 2012

Granola własnej produkcji


Jak na dworze upał nie bardzo chce się jeść, a jeżeli to już coś lekkiego. Własnej produkcji granola z jogurtem doskonale spełni to zadanie.

Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka płatków jęczmiennych
  • szklanka płatków żytnich
  • pół szklanki płatków migdałów
  • pół szklanki sezamu i pestek słonecznika
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki miodu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki oleju
W misce wymieszać suche składniki, miód zagrzać z cukrem i olejem, dodać do płatków, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, płytę wyłożyć papierem do pieczenia, masę równomiernie rozłożyć na papierze, zapiekać ok. 35 minut, mieszając co 7-10 minut.
UWAGA - trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić, moja pierwsza granola wylądowała w śmietniku :(
Wystudzoną połamać na kawałeczki i zamknąć w szczelnym naczyniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...