Lubimy chińszczyznę, lubimy mieszać smaki i kombinować...
Poniższy przepis jest zainspirowany przepisem ze strony kwestiasmaku.com.
Składniki dla 2 osób:
- 1 mała pierś z kurczaka lub połówka dużej
- pół małego ananasa
- młoda cebulka razem ze szczypiorkiem
- małe chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- limonka
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka octu ryżowego
- łyżka oleju sezamowego
- oliwa do smażenia
- garść kolendry
- szklanka ryżu basmati
- szczypta szafranu
Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, startym imbirem, 2 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki, pieprzem cayenne, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.
Ananasa kroimy na małe kawałki, mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki, cukrem, octem, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.
W woku rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki kurczaka, ananasa, wlewamy obydwie marynaty, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorem, pokrojone na paseczki chili (bez pestek), polewamy olejem sezamowym, posypujemy kolendrą (ja akurat nie miałam) i podajemy z szafranowym ryżem basmati.
Ryż szafranowy - szczyptę szafranu zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy szklankę ryżu, gotujemy pod przykryciem 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz