wtorek, 15 maja 2012

Gośki tarta cytrynowa



Tym razem pyszna tarta. Słodkie kruche ciasto a do tego kwaskowate nadzienie. Pyszne i orzeźwiające ciasto na każdą porę roku.
Przepis znalazłam na stronie www.makecookingeasier.pl.

Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 125 g masła
  • łyżka wody


Masa cytrynowa:
  • 150 ml śmietanki (30% lub 36%)
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • starta skórka cytrynowa z 5 cytryn
  • 3 kropelki esencji cytrynowej  
  • bułka tarta do posypania formy do pieczenia


Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skraplamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika, włączamy piekarnik, nastawiając temperaturę na 190 stopni.
Płaską formę do ciasta smarujemy od wewnątrz masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy nią ciastem. Na koniec ciasto nakłuwamy widelcem  i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie w mikserze ubijamy śmietankę (nie musi być zupełnie zbita) dodajemy jajka, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny i esencję cytrynową. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie nalewamy naszą masę cytrynową na kruchy spód. Nie przejmujcie się, że masa którą wylewamy na ciasto jest wodnista. Wszystko jest jak najbardziej tak jak ma być.
Ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 min. 
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...