Bardzo proste i szybkie do zrobienia, smakuje dzieciom bez wyjątków, można je zrobić z każdymi owocami, mogą być węgierki (jak na górze), borówka amerykańska (jak na dole), jabłka etc.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki cukru (jak dajemy słodkie owoce trzeba ograniczyć ilość cukru)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu np rumowego albo opakowanie cukru waniliowego
- owoce np 75 dag śliwek, 3 jabłka, 40 dag borówki
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, olej, zapach i miksujemy ok 5 min., dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm smarujemy masłem lub odrobiną oleju, wylewamy ciasto, układamy na nim owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut, wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz