Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z pieczonymi jabłkami to danie w sam raz na wykwintny obiad weekendowy, i wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne.
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 2 niezbyt duże polędwiczki
- 2 kwaśne jabłka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie KAMIS
- sól, pieprz do smaku
Umyte polędwiczki natrzyj oliwą i ziołami prowansalskimi, odstaw na minimum godzinę.
Polędwiczki usmaż na maśle, na osobnej patelni usmaż na maśle jabłka pokrojone na ósemki.
Polędwiczki odłóż na 2 minuty, żeby mięso odetchnęło. Pokrój na plasterki i podawaj razem z jabłkiem.
Podaj z puree z ziemniaków lub z ziemniakami pieczonymi.
Bardzo wykwintne bym powiedziała i smakowite:)I szybkie:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę! Po raz pierwszy zrobiłam polędwiczki tak szybko :)
Usuń