niedziela, 20 maja 2012

My name is Grzybek, Omlet Grzybek, czyli hicior śniadaniowy



Tak jak Boska Jola jest hiciorem obiadowym, tak Omlet Grzybek jest absolutnym must do weekendowym, bez niego poprostu nie ma niedzieli i już, zero dyskusji...
Smażony na dwóch patelniach dla 4 osób wywołuje zawsze zamieszanie, no bo kto się załapie na te pierwsze 2 sztuki a kto wytrzyma i poczeka na kolejne które się smażą... a co dopiero kiedy jest nas szóstka, bo i tak się zdarza...


Składniki na omlety dla 4 osób:

  • 10 jaj
  • 5 łyżek czubatych mąki
  • 4 łyżki masła, ostatnio kupiłam niesolone Lurpak



Białka oddzielam od żółtek, ubijam na pianę ze szczyptą soli, jak białka są idealnie ubite, zmniejszam obroty miksera na minimum i wrzucam po kolei żółtka i mąkę.
Patelnię rozgrzewam, wrzucam łyżkę masła (tylko żeby się nie przypaliło!!!), wlewam odpowiednią ilość ciasta i smażę powolutku, po 2 minutach przerzucam i znowu 2 minuty z drugiej strony (a zewsząd słychać - długo jeszcze?) i gotowe :)
Omlety jemy z cukrem, dżemem, owocami.


I tak nam smakują:







2 komentarze:

  1. zdjęcia omletowych zjadaczy są najlepsza rekomendacją tych jajowych, śniadaniowych cudów! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że nie słychać odgłosów jakie wydają :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...