Achhh, czekolada moja miłość... jak się nie trudno domyślić zjadłam sama prawie wszystkie...
Składniki na ok. 20 pralinek:
- 200 g czekolady min. 70 proc. kakao
- 150 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
- 6 łyżek brązowego cukru
- 4 łyżki masła
- kieliszek Cointreau
- dekoracja: kakao, płatki migdałów, wiórki kokosowe, posypka czekoladowa
Zagotować śmietankę z cukrem, zdjąć z płyty lub ognia, zależy kto co ma, dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej masy, dodać masło, likier, wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Masę wyjąć i formułować z niej kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Kulki po obtoczeniu w wybranej posypce układać w papilotkach.
Przechowywać w lodówce.
Takie małe pyszności a ile radości potrafią sprawić;)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
OdpowiedzUsuńA moi młodzi nie mogli uwierzyć, że je sama zrobiłam :)