Cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - przepis Gośki.
Dostałam ostatnio od teściowej, prosto z działkowego ogródka pachnący rabarbar. Sama nigdy za nim nie przepadałam, kojarzył mi się głównie z kompotem. A jak tu jeszcze do tego przekonać mojego ukochanego, że rabarbar też może być smaczny Ale moich ciast mój mąż nie odmawia, więc wyczarowałam szybkie ciasto. Nie zdążyło się wystudzić a nie było już prawie połowy :)
Ciasto:
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 2- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka roztrzepane
- 400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki
Kruszonka:
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru (dałam brązowy)
- 100 g mąki
oraz cukier puder do dekoracji
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kruszonka: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cynamon , cukier a po chwili mąkę, wymieszać.
Najlepiej jak utworzą się grudki w naszej kruszonce, są najpyszniejsze :-D
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, masło kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do mąki, cukier, cynamon oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).
Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
ciasto z rabarbarem...to cos czego mi dzis zdecydowanie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie rabarbaru i cynamonu:) chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńA najśmieszniejsze jest to, że mężczyźni rzekomo nienawidzący rabarbaru je polubili :)
OdpowiedzUsuń