czwartek, 3 maja 2012

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą







































Nie bardzo pamiętam skąd odgapiłam przepis, chyba z bloga Kasi Tusk - http://www.makelifeeasier.pl/blog/gotowanie/.
Ciasto orzeźwiająco cytrynowe, nie przejmujcie się jak wyjdzie ciężkie i wilgotne - takie ma być. Narzeczonemu nie za bardzo smakowało połączenie kwaśnego ze słodkim, może jeszcze raz spróbuję je zrobić z mniejszą ilośćią cytryny?


Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 220 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 60 g mąki, najlepiej tortowej
  • skórka i sok z 2 cytryn
Masło utrzeć z cukrem na białą masę, dodawać po kolei, wciąż ucierając, jajka, mąkę, migdały, sok i skórkę z cytryny, na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę.
Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...