Wbrew pozorom proste do przyrządzenia danie, odrobinę pracochłonne, ale tylko odrobinę :)
Składniki dla 2 osób:
- 1 średnio duży bakłażan
- 30 dag mielonej cielęciny
- puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tarta mozarella do posypania
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Bakłażana przekroić wzdłuż, wydłubać miąższ (najlepiej ponacinać w kratkę, będzie łatwiej), posolić i wrzucić na kilka minut do piekarnika z funkcją grillowania.
Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, po chwili wrzucić mięso, podsmażyć, wrzucić miąższ z bakłażana, podsmażyć, wlać pomidory, posolić, popieprzyć do smaku i dusić ok. 10 minut.
Formę do zapiekania natłuścić oliwą, położyć połówki bakłażana, napełnić je farszem, posypać mozarellą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Podawać z ryżem basmati.
o kurcze uwielbiam faszerowane warzywa - napewno wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam i zachęcam do oglądania również innych przepisów na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńBakłażana faszeruję w ten sam sposób jest przepyszny :)Teresa R
OdpowiedzUsuńJa lubię faszerować warzywa, bakłażana, papryki, cukinie, patisony...
Usuń