Składniki na ok. 20 sztuk:
- maślanka truskawkowa 400 ml (może być jogurt pitny ale na maślance wychodzą bardziej puszyste)
- 1 duże jajko
- 10 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- olej do smażenia
Jajko rozbełtać z maślanką, dodać cukier, jabłko starte na grubych oczkach, dodawać po łyżce mąkę i bełtać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (w zależności od rodzaju użytej maślanki może jej być mniej lub więcej), dodać proszek do pieczenia, rozgrzać olej i smażyć racuchy na patelni nakładając łyżką nie za blisko siebie placki pożądanej wielkości. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem, udekorować owocami i podawać.
Smacznego!
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
OdpowiedzUsuńw czerwcu kolor CZERWONY
szczegóły na
http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!
Szkoda, że nie mam lepszych zdjęć, ale spójrzcie jaki robiłam tort z czerwonym barwnikiem :)
Usuńhttp://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/nie-zawsze-jest-atwo-czyli-trudna-droga.html