czwartek, 24 maja 2012

Truskawkowo - jabłkowe racuchy na maślance



Kolejny hit w naszym domu, może być na śniadanie, ale najchętniej jest pożerany na kolację - racuchy, a te przedstawione to racuchy jabłkowo - truskawkowe przyrządzone na maślance truskawkowej, takiej jak ta na zdjęciu poniżej:




Składniki na ok. 20 sztuk:
  • maślanka truskawkowa 400 ml (może być jogurt pitny ale na maślance wychodzą bardziej puszyste)
  • 1 duże jajko
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia


Jajko rozbełtać z maślanką, dodać cukier, jabłko starte na grubych oczkach, dodawać po łyżce mąkę i bełtać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (w zależności od rodzaju użytej maślanki może jej być mniej lub więcej), dodać proszek do pieczenia, rozgrzać olej i smażyć racuchy na patelni nakładając łyżką nie za blisko siebie placki pożądanej wielkości. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem, udekorować owocami i podawać.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
    w czerwcu kolor CZERWONY
    szczegóły na
    http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

    Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie mam lepszych zdjęć, ale spójrzcie jaki robiłam tort z czerwonym barwnikiem :)
      http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/nie-zawsze-jest-atwo-czyli-trudna-droga.html

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...