Oto dowód na to, że nawet zwykła jajecznica odpowiednio podana może stać się wykwintnym daniem...
Składniki dla 2 osób:
- 4 jajka
- 3 plasterki szynki
- pomidor
- dymka - szczypior
- 4-6 grzanek
- masło ok. 3 łyżek
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Pomidora obieramy ze skórki (wrzucamy do wrzątku, po minucie sama zejdzie), kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z pokrojonym szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy masło (uwaga żeby nie przypalić!) i podsmażamy kromki chleba (to jest doskonały sposób na niecałkiem świeże pieczywo) po ok. minucie z każdej ze stron, odkładamy na talerz.
Na patelnię dorzucamy odrobinę masła, wrzucamy pokrojoną szynkę, po chwili wbijamy jajka, mieszamy, solimy, pieprzymy i smażymy jajecznicę. Wykładamy ją na przygotowane grzanki, na to trochę pomidora i podajemy....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz