Zupa krem uwielbiana przez całą rodzinę, cudownie rozgrzewająca z racji dodatku imbiru, rozkosznie pomarańczowa, zawsze zjadana do ostatniej kropli...
Składniki dla 4 osób:
- ok. 0,5 kg dyni
- opcjonalnie 2-3 ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- cebula
- 1 l bulionu, wywaru warzywnego lub poprostu wody
- łyżka oliwy + łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Ja ją podaję przybraną kolendrą, podprażonymi płatkami migdałowymi lub z grzankami. Na zdjęciu do zupy dodałam pesto z kolendry.
Szybki przepis na pesto z kolendry - pęczek z kolendry zmiksować z łyżeczką soli i 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Dziękuję za pyszny i prosty przepis. Zupa przepyszna :)
OdpowiedzUsuńEdyta
Dziękuję, cieszę się że się udała :)
UsuńTwoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńTrochę modyfikuję ale właśnie sie gotuje . "Facet w kuchni"
OdpowiedzUsuń