sobota, 5 maja 2012

Jajecznica Edyty czyli pochwała cebuli




Byliśmy w marcu u Edyty i Grześka tuż pod niemiecką granicą, cudownie nas ugościli, gadaliśmy długo w noc, podziwialiśmy ich dom i wielki ogród a rano Edyta przygotowała jajecznicę... i to było to!
Po takim śniadaniu trudy dnia niestraszne, dlatego często ją powtarzamy i nazywamy "jajecznicą Edyty".

Składniki na jajecznicę dla 2 osób:
  • 2 duże lub 3 średnie cebule
  • 1 cebula czerwona
  • 4 jajka
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • pieczywo
Na maśle podsmażamy cebulę wcale nie drobno pokrojoną, wlewamy rozbełtane jajka, podsmażamy i podajemy, najlepiej z własnym chlebem :)

A dlaczego warto jeść cebulę? Bo jest zdrowa! A oto kilka jej dobroczynnych działań:
- bakteriobójcze, 
- zwiększa odporność organizmu na choroby,
- usuwa nadmiar wody z organizmu,
- łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi,
- zawiera witaminy i mikroelementy - witaminę C, prowitaminę A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy,
- pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się soków trawiennych,
- wspomaga trawienie,
- zmniejsza zawartość cukru we krwi,
- wzmacnia organizm, w tym serce,
- niszczy robaki, zwłaszcza owsiki,
- pomaga w leczeniu ran i ich czyszczeniu,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
- według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL. 
- nie dopuszcza do zakrzepów krwi.

I co najważniejsze - nie traci wartości odżywczych podczas obróbki!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...