środa, 2 maja 2012

Czekoladowe muffiny według przepisu Nigelli





























Najczęściej pieczone muffiny u nas w domu - mega podwójnie czekoladowe. Często pieczone na spotkania dzieciaków z kolegami, te powyżej na Wigilię klasową - oblane roztopioną czekoladą i udekorowane M&M'sami.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g czekolady deserowej połamanej na malutkie kawałeczki
  • 250 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 duże jajko
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre a potem delikatnie i nie za długo mieszamy. Ciasto na muffiny powinno być takie grudkowate, chropowate, im krócej mieszane, tym bardziej puszyste muffiny nam wyjdą. 
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut (sprawdzamy patyczkiem). Z podanego przepisu wychodzi mi ok. 18 muffinów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...