wtorek, 1 maja 2012

Wiosenne tiramisu

























Składniki:
  • opakowanie 250 g mascarpone
  • pół opakowania cukru waniliowego lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 ml śmietanki do ubijania mocno schłodzonej
  • biszkopty "języczki"
  • pół kubka mocnej kawy
  • 25 dag truskawek
  • liście mięty do dekoracji
  • 2-3 łyżki kakao
Mascarpone ubić z cukrem, osobno ubić śmietankę, połączyć delikatnie, zaparzyć i osudzić kawę, truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na ćwiartki.
Do szklaneczek (lub innych naczyń ale najlepiej prezentują się przezroczyste) układać warstwami - namoczone w kawie biszkopty, truskawki i krem, ostatnia warstwa to krem posypany przez sitko odrobiną kakao, cząstki truskawek i mięta do dekoracji.
Wkładamy do lodówki na min. 4 godz., składniki muszą się "przegryźć".


Z podanej ilości można przyrządzić 4 porcje, tutaj "wyszło" mi 6 po zwiększeniu ilości śmietanki:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...