Składniki:
- opakowanie 250 g mascarpone
- pół opakowania cukru waniliowego lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
- 3-4 łyżki cukru
- 250 ml śmietanki do ubijania mocno schłodzonej
- biszkopty "języczki"
- pół kubka mocnej kawy
- 25 dag truskawek
- liście mięty do dekoracji
- 2-3 łyżki kakao
Do szklaneczek (lub innych naczyń ale najlepiej prezentują się przezroczyste) układać warstwami - namoczone w kawie biszkopty, truskawki i krem, ostatnia warstwa to krem posypany przez sitko odrobiną kakao, cząstki truskawek i mięta do dekoracji.
Wkładamy do lodówki na min. 4 godz., składniki muszą się "przegryźć".
Z podanej ilości można przyrządzić 4 porcje, tutaj "wyszło" mi 6 po zwiększeniu ilości śmietanki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz