Wpadły nam w oko boczniaki w sklepie i zgodnie stwierdziliśmy, że taaaaak dawno ich nie jedliśmy...
A boczniaki takie zdrowe - grzyb ten zawiera niewielkie ilości cukrów, liczne witaminy i enzymy (między innymi obniżające zawartość cholesterolu we krwi). W porównaniu z pieczarkami i grzybami leśnymi boczniak jest 3-6 krotnie bogatszy w witaminy z grupy B, a także zawiera znaczne ilości składników mineralnych głównie fosforu, potasu, sodu, żelaza. A więc czemu nie jedliśmy go od tak dawna?!
Trzeba to szybko naprawić :)
Na początek poprostu boczniak z patelni.
Składniki:
- 1 tacka z boczniakami
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Z podanych składników wymieszać ciasto naleśnikowe, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, ja posoliłam i popieprzyłam ciasto a nie boczniaka.
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, osuszać na ręczniku papierowym i już - prawda, że szybko i prosto?
Tak nam zasmakowały, że napewno niedługo pojawią się nowe przepisy na boczniaka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz