Hummus przepyszny kupimy w Samirze, ale wcale nie gorszy możemy przygotować sami, na szybko z gotową ciecierzycą lub na nie za szybko z ugotowaną ciecierzycą, oczywiście nie trzeba przekonywać która jest smaczniejsza...
I jeszcze trochę o zaletach ciecierzycy - stosuje się ją między innymi do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, a potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzycy przypisuje się również działanie pobudzające, dlatego zdarza się, że jest traktowana jako afrodyzjak... hmmm... tego nie wiedziałam...
- 250 g ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka pasty tahinii
- sól, pieprz
- odrobina wody z gotowania ciecierzycy
Ciecierzycę namoczyć na noc a później ugotować do miękkości (ok. 2 godziny), odcedzić (nie wylewać wody!!!), ostudzić, wrzucić do blendera z pozostałymi składnikami dodając łyżkami wodę z gotowania ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Najlepiej podawać z chlebkiem własnej produkcji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz