niedziela, 29 września 2013

Łosoś pod szpinakową kołderką według kuchni Lidla i smażony groszek cukrowy


Danie to pochodzi z kuchni Lidla, z tą tylko różnicą, że ja zamiast pstrąga łososiowego użyłam łososia...

Składniki dla 4 osób:


  • 4 filety łososia
  • pół kg świeżego szpinaku 
  • 4 łyżki włoskich orzechów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól, pieprz do smaku


Łososia oczyścić, umyć, osuszyć, poslić, popieprzyć i odstawić na bok. Na maśle usmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak, podsmażyć przez 2-3 minuty. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim filety a na nich szpinak, posypać posiekanymi orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Ja łososia podałam z gotowanymi ziemniakami i groszkiem cukrowym usmażonym tak jak szpinak na maśle z czosnkiem i posypanym obficie miętą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Łosoś prezentuje się rewelacyjnie, muszę wypróbować, często zaglądam do ,kuchni lidla, w tym tygodniu robię quiche wg ich przepisu, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...