Danie to pochodzi z kuchni Lidla, z tą tylko różnicą, że ja zamiast pstrąga łososiowego użyłam łososia...
Składniki dla 4 osób:
- 4 filety łososia
- pół kg świeżego szpinaku
- 4 łyżki włoskich orzechów
- 2-3 ząbki czosnku
- masło klarowane
- sól, pieprz do smaku
Łososia oczyścić, umyć, osuszyć, poslić, popieprzyć i odstawić na bok. Na maśle usmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak, podsmażyć przez 2-3 minuty. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim filety a na nich szpinak, posypać posiekanymi orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Ja łososia podałam z gotowanymi ziemniakami i groszkiem cukrowym usmażonym tak jak szpinak na maśle z czosnkiem i posypanym obficie miętą.
Smacznego!
Łosoś prezentuje się rewelacyjnie, muszę wypróbować, często zaglądam do ,kuchni lidla, w tym tygodniu robię quiche wg ich przepisu, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię Kuchnię Lidla
Usuń