Niniejszym z dumą prezentuję moją pierwszą rukolę, po raz pierwszy w życiu jestem ogrodnikiem/warzywnikiem, sama zasiałam, nazbierałam i podałam na obiad :)
Składniki dla 4 osób:
- 400 g filetu z łososia norweskiego
- 1/4 ananasa
- 1/4 kg truskawek
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka tartego imbiru
Do podania:
- 4 garście rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ryż ugotowany z szafranem
Łososia umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić na kawałki mniej więcej 2 x 2 cm. Wymieszać z sosem sojowym i imbirem i odstawić na 30 minut. Truskawki umyć i odszypułkować. Ananasa obrać i pokroić na kawałki mniej więcej 2 x 2 cm. Na szpikulce do szaszłyków nadziewać naprzemiennie kawałki łososia, ananasa i truskawki. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażyć po 2 minuty na każdej ze stron.
Rukolę umyć, skropić oliwą, układać na każdym talerzu po garści rukoli a na niej upieczone szaszłyki. Podawać z szafranowym ryżem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz