Ależ ta zupa była pyszna, sama nie mogłam w to uwierzyć... a narzeczony wciągnął 3 dokładki!
Składniki:
- jagnięce żeberko
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cukinia zielona
- cukinia żółta
- 2 pomidory
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 łyżki świeżego tyminaku
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Żeberko umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, selera i gotować zdejmując szumowiny ok. 2 godzin. Po tym czasie wyjąć włoszczyznę (u mnie nikt nie lubi takiej rozgotowanej), dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię, cebulę, pomidory (wcześniej trzeba je sparzyć i zdjąć skórkę), soczewicę, wyciśnięty czosnek, tymianek, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować jeszcze ok, 30 minut, sprawdzając twardość warzyw...
Smacznego!
Smacznie i pięknie. Zapraszamy do nas aby wspólnie dzielić się spostrzeżeniami na temat blogów. :)
OdpowiedzUsuń