wtorek, 22 października 2013

Jagnięcy gulasz z bakłażanem



Składniki dla 4 osób:


  • 600 g jagnięciny (może być z łopatki)
  • szklanka lub dwie bulionu
  • duży bakłażan
  • małe chili
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka tymianku
  • pół łyżki posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki
  • spora garść natki

Jagnięcinę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju, dodając posiekany czosnek, chili bez pestek i cebulę w piórkach. Zalać bulionem, dodać zioła, dusić godzinę (albo dłużej w zależności od mięsa). Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Dusić jakieś 20 minut.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypane obficie natką pietruszki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...