Składniki dla 4 osób:
- 600 g jagnięciny (może być z łopatki)
- szklanka lub dwie bulionu
- duży bakłażan
- małe chili
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- pół łyżki posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- łyżka mąki
- spora garść natki
Jagnięcinę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju, dodając posiekany czosnek, chili bez pestek i cebulę w piórkach. Zalać bulionem, dodać zioła, dusić godzinę (albo dłużej w zależności od mięsa). Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Dusić jakieś 20 minut.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypane obficie natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz