Jak zobaczyłam TEN przepis na blogu Madame Edith nie mogłam nie spróbować...
Składniki:
- 5 białek
- 250 g cukru pudru
- szczypta soli
- łyżeczka octu winnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka śmietanki kremówki
- 4 figi
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 - 4 łyżki posiekanych niesolonych pistacji
Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Jak już będzie sztywna dodawać po łyżce cukier puder. Do sztywnej i błyszczącej piany należy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, poubijać jakieś 30 s. Na papierze do pieczenia wyłożyć pianę tworząc z niej mniej lub bardziej udane kółko (można sobie wcześniej narysować okrąg ołówkiem, ale mi się nigdy nie chce :). Bezę suszyć w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 100 stopni. Zostawić w piekarniku do ostudzenia albo na noc.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wyłożyć na bezę. Udekorować figami pokrojonymi na plastry, polać miodem, posypać pistacjami. Podawać niezwłocznie.
Smacznego!
Piękna! Zupełnie nowa odsłona Pavlovej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń