środa, 9 października 2013

Jagnięcina z pomarańczowymi warzywami


Składniki dla 4 osób:


  • 600 g jagnięciny (może być z łopatki)
  • szklanka czerwonego wina
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 - 3 marchewki (ja dałam pomarańczową i żółtą)
  • 1,5 - 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni np. piżmowej
  • łyżka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • listek laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki


Jagnięcinę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju, dodając posiekany czosnek i cebulę w piórkach. Zalać winem, dodać zioła i pieprz, posolić, dusić 10 minut, podlać wodą, dusić godzinę (albo dłużej w zależności od mięsa). Marchewkę obrać, pokroić, dodać do mięsa, dusić aż marchewka będzie niemal miękka, dodać dynię i dusić do miękkości dyni (ale żeby się nie rozpadła!).
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...