Składniki dla 4 osób:
- 600 g jagnięciny (może być z łopatki)
- szklanka czerwonego wina
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 - 3 marchewki (ja dałam pomarańczową i żółtą)
- 1,5 - 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni np. piżmowej
- łyżka tymianku
- gałązka rozmarynu
- listek laurowy
- pieprz ziarnisty
- sól do smaku
- olej do smażenia
- łyżka mąki
Jagnięcinę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju, dodając posiekany czosnek i cebulę w piórkach. Zalać winem, dodać zioła i pieprz, posolić, dusić 10 minut, podlać wodą, dusić godzinę (albo dłużej w zależności od mięsa). Marchewkę obrać, pokroić, dodać do mięsa, dusić aż marchewka będzie niemal miękka, dodać dynię i dusić do miękkości dyni (ale żeby się nie rozpadła!).
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz