środa, 9 października 2013

Najlepsza konfitura truskawkowa z różą


Tak, wiem że sezon truskawkowy już za nami, ale muszę Wam pokazać ten przepis na najlepszy dżem sezonu przetworowego 2013. Wyszedł tak obłędny, że już ślad po nim zaginął... ale planuję go powtórzyć z mrożonych truskawek :)

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1/2 limonki
  • 2 kwaśne jabłka
  • szklanka cukru
  • 2 - 3 garści płatków róży

Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić, wsypać do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Jak truskawki puszczą sok, dodać startą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, drobno pokrojone jabłka i różę. Postawić na ogniu i gotować jakieś 2 - 3 godziny. Jakby był za mało słodki, dosłodzić do smaku. Gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków, ustawiać je do góry dnem aż do wystygnięcia.
Smacznego!



Zostały nam już tylko "zwykłe" truskawki smażone z limonką i wanilią. Też pyszne, ale nie aż tak...


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...