Lepiej późno niż wcale, ale od czego są truskawki mrożone? Może spróbujecie?
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 limonka
- szklanka cukru
- laska wanili
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić, wsypać do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Jak truskawki puszczą sok, dodać startą skórkę i sok wyciśnięty z limonki oraz ziarenka wyłuskane z laski wanili. Samą wyłuskaną laskę też można wrzucić, trzeba tylko pamiętać, żeby ją wyjąć przed nakładaniem do słoiczków. Postawić na ogniu i gotować jakieś 2 - 3 godziny. Jakby była za mało słodka, można jeszcze dosłodzić do smaku. Gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków, ustawiać je do góry dnem aż do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz