A może taka szybka kolacyjka? Zapraszam na makaron do zrobienia w 15 minut - pełnoziarniste fusilli z pancettą, chorizo, szalotką, cukinią, pomidorem, tymiankiem cytrynowym i cytrynową bazylią - warzywa od Pana Ziółko, mięso przywiezione z wakacji w Montenegro... ale Wy możecie użyć zamienników :)
Składniki dla 2 osób:
- 1/2 paczki pełnoziarnistego fusili Lubelli
- 10 dag pancetty (można zastąpić boczkiem wędzonym)
- kilka plasterków chorizo (lub innej ostrej kiełbaski)
- cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej)
- 2 pomidory
- łyżka tymianku (u mnie cytrynowy)
- łyżka bazylii ( u mnie też cytrynowa)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
W garnku nastawić wodę na makaron, ugotować według przepisu.
Na patelni podsmażyć pancettę, dodać posiekany czosnek i cebulę, dodać chorizo, tymianek i cienko pokrojoną cukinię, posolić, popieprzyć, smażyć ok. 7 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Makaron odcedzić, skropić oliwą, dodać warzywa z pancettą, pomidora, porwaną bazylię, zamieszać i podawać. Można posypać parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz