piątek, 4 października 2013

Makaron w 15 minut - fusili z pancettą, cukinią i pomidorem



A może taka szybka kolacyjka? Zapraszam na makaron do zrobienia w 15 minut - pełnoziarniste fusilli z pancettą, chorizo, szalotką, cukinią, pomidorem, tymiankiem cytrynowym i cytrynową bazylią - warzywa od Pana Ziółko, mięso przywiezione z wakacji w Montenegro... ale Wy możecie użyć zamienników :)

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 paczki pełnoziarnistego fusili Lubelli
  • 10 dag pancetty (można zastąpić boczkiem wędzonym)
  • kilka plasterków chorizo (lub innej ostrej kiełbaski)
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej)
  • 2 pomidory
  • łyżka tymianku (u mnie cytrynowy)
  • łyżka bazylii ( u mnie też cytrynowa)
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa


W garnku nastawić wodę na makaron, ugotować według przepisu. 
Na patelni podsmażyć pancettę, dodać posiekany czosnek i cebulę, dodać chorizo, tymianek i cienko pokrojoną cukinię, posolić, popieprzyć, smażyć ok. 7 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Makaron odcedzić, skropić oliwą, dodać warzywa z pancettą, pomidora, porwaną bazylię, zamieszać i podawać. Można posypać parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...