wtorek, 10 lipca 2012

Wariacja na temat tzatziki i pieczony łosoś


Kilka dni temu na obiad był łosoś, w wersji najprostszej, czyli posolony, popieprzony, chlapnięty oliwą z oliwek i wrzucony do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni).
Miało być tzatziki, ale w domu nie było jogurtu greckiego, więc powstało takie cudo, czyli wariacja na temat tzatziki...


Składniki na porcyjkę dla 2 osób:

  • 6 łyżek serka wiejskiego (cottage cheese)
  • ogórek
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na 15 minut. Odsączyć z soku, wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać resztę składników i już :)
Łosoś na zdjęciu został dodatkowo polany dwoma kremowymi balsamico - cytrynowym i papperocino - pycha!


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...