Kilka dni temu na obiad był łosoś, w wersji najprostszej, czyli posolony, popieprzony, chlapnięty oliwą z oliwek i wrzucony do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni).
Miało być tzatziki, ale w domu nie było jogurtu greckiego, więc powstało takie cudo, czyli wariacja na temat tzatziki...
Składniki na porcyjkę dla 2 osób:
- 6 łyżek serka wiejskiego (cottage cheese)
- ogórek
- ząbek czosnku
- garść posiekanej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na 15 minut. Odsączyć z soku, wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać resztę składników i już :)
Łosoś na zdjęciu został dodatkowo polany dwoma kremowymi balsamico - cytrynowym i papperocino - pycha!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz