Przepis ten dostałam od mojego kuzyna Karola, wprawdzie on sugerował podanie tych kurek z ziemniakami, ale u nas, jak wiecie, królują makarony...
Składniki dla 2 osób:
- pół opakowania (250g) fettuccine - użyłam takiego - http://www.lapastadicamerino.it/frameset.html
- średnia cebula
- szklanka pokrojonego boczku wędzonego
- 2 szklanki kurek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku do sosu + 1 łyżka do posypania na talerzu
- sól, pieprz do smaku
Boczek podsmażyć, odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby oddał trochę tłuszczu. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, wrzucić oczyszone i suche kurki, podsmażyć - UWAGA - kurki nie lubią długiego smażenia, jak krewetki, im dłużej smażone, tym twardsze się robią - przez 2-3 minuty, posolić, popieprzyć, dodać boczek, śmietanę, koperek, poddusić minutkę i zdjąć z ognia.
Makaron ugotować według przepisu, odcedzić, polać oliwą, zamieszać, dodać sos, zamieszać, nałożyć na talerze i posypać koperkiem.
Smacznego!
Karol - dzięki za przepis :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz