Przepis poniższy bierze udział w kolejnej fazie wyborów Kulinarnego Bloga Roku - głosujcie na mnie bardzo proszę :)
Składniki dla 2 osób:
- bulion - młoda włoszczyzna + 4 łyżki sosu rybnego
- ryż arborio - 120 g
- mieszanka owoców morza - 250 g - ja kupiłam w Biedronce za ok. 7 zł :)
- szalotka
- kieliszek wina białego
- 4 łyżki masła czosnkowego
- 3 łyżki startego parmezanu
- limonka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z podanych składników ugotować bulion - warzywa posiekać, dodać sosu rybnego, gotować ok. 15 minut, odcedzić i pozostawić na gazie (będziemy dolewać gorący do risotto).
Na łyżce masła usmażyć drobno posiekaną szalotkę, wrzucić ryż, smażyć aż ryż stanie się przezroczysty. Dolać wino, gotować do wyparowania alkoholu, następnie gotować mieszając dosyć często i wlewając po łyżce wazowej bulion, przez ok. 12-14 minut.
Dodać rozmrożoną i osuszoną na ręczniku papierowym mieszankę owoców morza, wcisnąć sok z połowy limonki i gotować przez kolejne 5-6 minut, pamiętając oczywiście o wlewaniu, w miarę wygotowywania się, bulionu.
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany.
Zestawić garnek z ognia, wrzucić resztę masła i parmezan, posolić, popieprzyć, dodać startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.
Nałożyć na talerze i udekorować startą skórką z limonki.
Smacznego!
Mezczyzna pewnie krecilby nosem - ale ja chetnie bym zjadla takie risotto!
OdpowiedzUsuńMój nie kręcił :D
UsuńZachęcam do głsowania na ten przepis w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku - http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=837