Danie zostało sporządzone na konkurs "Lato w kuchni" ogłoszony na blogu Facet i Kuchnia - konkurs.
Składniki dla 2 osób:
- pół opakowania (250g) fettuccine - użyłam takiego - http://www.lapastadicamerino.it/frameset.html
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 8 suszonych daktyli Bakal
- 8 suszonych moreli Bakal
- 16-20 krewetek tygrysich mrożonych
- 1/4 melona
- nektarynka
- 2 garście malin
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 kieliszka białego wina
- sól, pieprz i kremowe balsamico do smaku
Makaron nastawić i gotować według przepisu na opakowaniu, mój gotował się 5 minut, więc musiałam się streszczać z sosem ;)
Na 2 łyżkach oliwy usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodać pokrojone bakalie i nektarynkę, wlać wino, poddusić przez ok 3 minuty, dodać krewetki odmrożone i wysuszone, poddusić kolejne 3 minuty, wlać do odcedzonego makaronu, polać resztą oliwy, dodać pokrojonego melona, wymieszać.
Nałożyć na talerze, dodać maliny, popieprzyć i polać balsamico.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz