środa, 18 lipca 2012

Fettuccine z krewetkami i owocami lata, nie morza...


Danie zostało sporządzone na konkurs "Lato w kuchni" ogłoszony na blogu Facet i Kuchnia - konkurs.


Składniki dla 2 osób:

  • pół opakowania (250g) fettuccine - użyłam takiego - http://www.lapastadicamerino.it/frameset.html
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 suszonych daktyli Bakal
  • 8 suszonych moreli Bakal
  • 16-20 krewetek tygrysich mrożonych
  • 1/4 melona
  • nektarynka
  • 2 garście malin
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 kieliszka białego wina
  • sól, pieprz i kremowe balsamico do smaku

Makaron nastawić i gotować według przepisu na opakowaniu, mój gotował się 5 minut, więc musiałam się streszczać z sosem ;)
Na 2 łyżkach oliwy usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodać pokrojone bakalie i nektarynkę, wlać wino, poddusić przez ok 3 minuty, dodać krewetki odmrożone i wysuszone, poddusić kolejne 3 minuty, wlać do odcedzonego makaronu, polać resztą oliwy, dodać pokrojonego melona, wymieszać.
Nałożyć na talerze, dodać maliny, popieprzyć i polać balsamico.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...