Danie wykonane w ramach testowania ciabatty do opieku firmy Dan Cake. O walorach smakowych ciabatty można przeczytać TUTAJ.
Oprócz zjedzenia zwykłych kanapek, przyrządziłam również sałatkę, którą widzialam w jednym z programów kulinarnych na kuchnia+.
Składniki dla 2 osób:
- pół ciabatty do opieku Dan Cake
- 1 czerwona papryka
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść bazylii
- pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
- mała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- po łyżeczce kremowego balsamico cytrynowego i pepperoccino
Ciabattę pokroić na kromki, zwilżyć oliwą i zapiec na grzanki w piekarniku albo na patelni grillowej. Paprykę opiec w piekarniku do sczernienia skórki, włożyć ciepłą do woreczka foliowego (łatwiej wtedy schodzi skórka), zdjąć skórę, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić poszarpaną na małe kawałki bazylię (połowę garści) i pomidorki koktajlowe, podsmażyć przez około 3 minuty.
Do dużej miski wrzucić grzanki połamane na kawałeczki, pokrojoną paprykę, cebulę, szczypiorek, podsmażone pomidorki i pozostałą bazylię, polać 2 łyżkami oliwy, balsamico, wymieszać i podawać bez zwłoki...
Smacznego!
Najlepsze są w tym te pomidorki podsmażone :P
OdpowiedzUsuńMożna kilka rozgnieść, tworzy się wtedy fajny sosik :)
Usuń