Dzieci na wakacjach więc się rozpieszczamy sami, jak tylko możemy...
Na śniadanie wypróbowałam przepis ze strony kwestiasmaku. com na drożdżowe naleśniki.
Składniki na 6 naleśników/placuszków o średnicy ok. 16 cm:
- 2 dag świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek cukru waniliowego (ja używam własnej produkcji)
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 3 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
- do polania - szklanka truskawek, 1/3 szklanki śmietanki i łyżka cukru waniliowego - wszystko zmiksować na nie całkiem gładką masę
Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, zmniejszyć obroty i wciąż miksując dodawać po kolei rozczyn, mąkę, resztę ciepłego mleka i masło.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu smażyć na złoty kolor na maśle (mi wystarczyło posmarowanie masłem patelni tylko przy pierwszym naleśniku).
Podawać na ciepło, polane musem truskawkowo-śmietanowym albo innm ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz