czwartek, 5 lipca 2012

Naleśniki drożdżowe z musem śmietanowo-truskawkowym, czyli rozpieszczanie na śniadanie


Dzieci na wakacjach więc się rozpieszczamy sami, jak tylko możemy...
Na śniadanie wypróbowałam przepis ze strony kwestiasmaku. com na drożdżowe naleśniki.


Składniki na 6 naleśników/placuszków o średnicy ok. 16 cm:

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek cukru waniliowego (ja używam własnej produkcji)
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • do polania - szklanka truskawek, 1/3 szklanki śmietanki i łyżka cukru waniliowego - wszystko zmiksować na nie całkiem gładką masę
Drożdże rozgnieść z cukrem trzcinowym, dodać 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, zmniejszyć obroty i wciąż miksując dodawać po kolei rozczyn, mąkę, resztę ciepłego mleka i masło.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu smażyć na złoty kolor na maśle (mi wystarczyło posmarowanie masłem patelni tylko przy pierwszym naleśniku).
Podawać na ciepło, polane musem truskawkowo-śmietanowym albo innm ulubionym dodatkiem.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...